"Jag blir glad varje morgon när jag kommer in i mitt fina drömkök!" - Åraslöv Snickeri
Familjen Knöppels kök i Rörum på Österlen

”Jag blir glad varje morgon när jag kommer in i mitt fina drömkök!”

Familjen Knöppel bor i den lilla byn Rörum på Österlen. I ett litet, gammalt hus, som de renoverat från grunden med omsorg och kärlek. Elisabeth Knöppel är äppelbonde och mustmakare med ett stort intresse för byggnadsvård och hållbarhetsfrågor.
När familjen skulle välja kök till det gamla byahuset, gjorde de en rejäl inventering av de olika alternativ som finns.

– Vi måste ha ett slitstarkt lantkök. Vi springer in och ut här med leriga stövlar, och köksbänken i vårt hem ska tåla allt från nyskördad frukt till att man slänger upp en halv gris för att stycka.

– Det kändes rätt att sätta in ett platsbyggt lantkök i massivt trä och Åraslövs är nästan ensamma om att jobba på det sättet. Deras kök är hållbara och förnybara. Det är riktigt trä och riktigt hantverk. Om man har sönder något, så kan man enkelt byta ut den lilla detaljen som gått sönder.

– Dessutom kan man måla om ett Åraslövskök om man vill byta färg, utan problem, säger Elisabeth.

– Folket på Åraslöv kan det här med kök och inredning och är så oerhört proffsiga. Ja, rentav passionerade i sitt hantverk. Och de har ett mycket vackert och bra showroom, vägg i vägg med kontor och tillverkning, där man verkligen får en känsla för materialet och möjligheterna.

Den praktiska delen av arbetet med köket inleddes med att Kalle från Åraslöv, kom till huset i Rörum och tog mått på köket.

– Det är ju lite speciellt i ett sånt här gammalt hus där inga väggar är helt raka, men det har verkligen blivit perfekt. De har så mycket kunskap att de kan skräddarsy köket och anpassa det exakt efter DINA förutsättningar och önskemål.

– Ett kök från Åraslöv kostar lite mer än ett kök i laminat, men det håller en hel livstid. Till och med min 12-åriga dotter tyckte att det verkade vettigare att köpa ett rejält kök från Åraslöv, än ett som kanske måste bytas ut efter tio-femton år, säger Elisabeth och avslutar:

– Vi är verkligen helnöjda. Jag blir glad varje morgon när jag kommer in i mitt fina drömkök!

Scroll to Top